Gids voor het kopen van ski-uitrusting

Als je een beginnende skiër bent en je skimateriaal nog niet hebt gekocht, vraag je je misschien af ​​welke ski-uitrusting je nodig hebt om te beginnen met skiën. Hier is een korte handleiding voor de verschillende soorten ski-uitrusting die beschikbaar zijn, zodat je zeker weet dat je alles krijgt wat je nodig hebt voor de eerste keer skiën.

Het eerste type ski-uitrusting dat u nodig heeft, is een jas. Dit geeft je warmte op de kille dagen als je gaat skiën, maar het houdt je ook warm in geval van storm.

Schoenen

Maak vervolgens je schoenen klaar die essentiële ski-uitrusting zijn. Deze laarzen zijn geweldig om je voeten warm te houden als je op de berg bent en ze zullen ook geweldig zijn om je tenen te beschermen als ze beschadigd raken door stenen of andere obstakels in de omgeving. Laarzen zijn meestal gemaakt van rubber, maar sommige mensen hebben gemerkt dat laarzen met stalen dop beter zijn omdat ze de schok kunnen absorberen als ze per ongeluk iets raken.

Handschoenen

Er zijn ook andere soorten ski-uitrusting, zoals handschoenen, bril en andere accessoires die u nodig heeft voor uw uitstapje. Deze zullen uiteraard duurder zijn dan de laarzen, maar u zult merken dat ze u bescherming bieden voor uw handen en ook voor uw gezicht.

Ski-jas

Ski-jassen moeten apart worden gekocht, zodat u weet wat het gewicht is. Het is een goed idee om er een te kopen die dikker en sterker is, zodat deze uw hoofd kan beschermen. Kies geen erg dikke ski-jas, want het zal moeilijk zijn om warm te blijven op de berg. Een dunnere ski-jas laat de wind er doorheen waaien, zodat het niet te warm wordt.

Naast jassen kan ook skikleding erg belangrijk zijn. De twee belangrijkste categorieën skikleding zijn full-body pakken en tanktops die je hele lichaam bedekken en dit soort kleding voorkomt dat er koude rillingen ontstaan ​​als je op de berg bent.

Skibroek

Skibroeken, sokken en handschoenen maken ook deel uit van de winterkleding. Je schoenen verschillen afhankelijk van het seizoen, dus ga er niet vanuit dat je gewoon kunt dragen wat je maar wilt, ongeacht de tijd van het jaar.

Zorg er dus voor dat u op zoek bent naar ski-uitrusting voordat u ze koopt, zodat u precies weet wat u nodig heeft voor uw reis. Hoe duurder de apparatuur is, hoe meer u erin moet investeren. Als u echter kijkt naar wat er nu beschikbaar is, zou u in staat moeten zijn om alle apparatuur die u nodig heeft bij een aantal online winkels te krijgen.

Het online kopen van skiuitrusting heeft veel voordelen, niet in de laatste plaats dat u de prijzen kunt vergelijken en ze direct bij u thuis kunt laten bezorgen. Het kopen van skiuitrusting via een online winkel betekent ook dat u er gerust op bent dat u verzekerd bent voor het geval er iets misgaat tijdens uw skivakantie.

Voordat u skiuitrusting gaat kopen, moet u alle merken bekijken en hun prijzen vergelijken. Op deze manier kunt u zien welke u de beste prijs-kwaliteitverhouding geeft.

Het is ook een goed idee om bij aanschaf te bedenken waarvoor u het gaat gebruiken. Als je bijvoorbeeld tijdens een skivakantie gaat skiën, dan heb je waarschijnlijk iets lichts nodig, zoals een lichte jas in plaats van een volledig lichaam.

Voor degenen die de bergen op en af ​​zullen lopen, is het een goed idee om lichte kleding te kopen die je snel en gemakkelijk kunt aantrekken. En natuurlijk wil je waarschijnlijk wat bescherming voor je gezicht als het buiten koud wordt.

Ski voorbereiding

Voorbereiden voor een ski-vakantie: Zo doe je het

Er zijn een paar dingen die je kunt doen voordat je de wintervakantie begint om het een leukere en veiligere ervaring te maken. Skiën is een heerlijk tijdverdrijf, maar als je slecht voorbereid bent, kan het een van de ergste dingen lijken.

Fitness

Twee bezoeken aan de sportschool of een enkel blokje joggen in de week voor vertrek is niet voldoende voorbereiding. Om goed te kunnen skiën vereist het lichaam het gebruik van spieren die in het dagelijks leven zelden worden gebruikt. Daarnaast heb je te maken met hoogte en lage temperaturen. Om je goed voor te bereiden moet je je trainingsprogramma minstens twee maanden voor je vakantie beginnen, om zodoende je cardiovasculaire conditie op te bouwen. Dit zal je helpen om het zuurstofgebrek op grotere hoogtes aan te pakken. Vergeet niet dat een goede skitechniek veel minder energie verbruikt dan een slechte. Eenmaal moe zal een skiër met een betere techniek minder moeite hebben om de controle te houden.

Zwakke techniek + slechte conditie = vermoeide spieren = nog zwakkere techniek = meer vermoeidheid = een slechte dag.

Omdat de meeste skispieren evenwichtsspieren zijn, kost het tijd en moeite om ze voor te bereiden. Hoewel algemene fitheid veel helpt, kan specifieke ski-fitheid het beste worden ontwikkeld met behulp van dingen als balansplanken en skeelers, of het beoefenen van sporten zoals squash en voetbal (of andere sporten die snelle bewegingen en snelle richtingsveranderingen vereisen). Voor beginnende skiërs is het gevoel van op een bewegend voorwerp te staan ongewoon genoeg en activiteiten zoals schaatsen en rolschaatsen helpen je aan dit gevoel te wennen en maken je eerste skilessen een beetje minder ontmoedigend.

Voor gevorderde skiërs zijn paardrijden, mountainbiken, crossmotoren en gymnastiek allemaal bevorderlijk voor de coördinatie en het evenwicht. Je kunt gemakkelijk je eigen balansplatform maken, hoewel er veel indrukwekkend uitziende en dure boards op de markt te vinden zijn. Leren balanceren kost tijd, maar zal je skiën zeker verbeteren.

Flexibiliteit

Flexibiliteit in de spieren en pezen is belangrijk. Lage temperaturen kunnen betekenen dat de spieren stijf zijn, traag reageren en geen bewegingsvrijheid hebben. Het ontwikkelen van flexibiliteit door regelmatige rekoefeningen voor je skivakantie helpt je skiprestaties. En het kan betekenen dat een val op dag één (die anders je vakantie zou kunnen verpesten) niet meer is dan een vergeetachtig ongeluk zonder nadelige effecten. Het is belangrijk om op te warmen wanneer je rekt en statische of hobbelige stukken te vermijden. Een zacht bewegende rek is beter en vermijdt pijn. Vergeet niet om op te warmen en een eenvoudige rekoefening te doen voordat je gaat skiën. Zodoende zal de voorbereiding die je deed voor de vakantie de moeite waard zijn.

Ski’s

Als je je eigen ski’s hebt, zorg er dan voor dat ze onderhouden worden. Dit moet minimaal het in de was zetten van de basis en het slijpen van de randen omvatten. Het is ook een goed idee om aan het begin van de week een professionele technicus te vragen om een veiligheidscontrole van de binding uit te voeren en het onderstel van de ski’s te slijpen. Dit laatste proces herstelt de structuur van het onderstel en helpt de was vast te houden. Goed geslepen, in de was gezette en scherpe ski’s maken het draaien gemakkelijker en sneller, wat niet alleen je techniek mooier maakt, maar ook een belangrijk verschil maakt voor je plezier.

Voorbereiding skivakantie

Schoenen

Als je nog geen eigen uitrusting hebt, koop dan eerst schoenen en geen ski’s. Zorg ervoor dat je winkel kennis van zaken heeft. Het kan leerzaam zijn om ‘rond te hangen’ en te kijken wat er gebeurt als er schoenen worden gepast. Neemt de expert de tijd en moeite om de dingen precies goed te krijgen? Hoewel het kan betekenen dat je meer geld moet uitgegeven, is het echt belangrijk om goed passende schoenen te hebben die zo nodig aan je voeten worden aangepast. Ook de flexibiliteit is belangrijk; te stijf en ze voorkomen dat je de juiste technieken toepast.

Schoenen hebben drie hoofdcomponenten, die allemaal kunnen worden aangepast door een goede schoenmaker: binnenschoen, buitenschaal en schnalllen. Hoewel bij de meeste skischoenen een binnenschoen bij de prijs inbegrepen zit, bieden verschillende bedrijven op maat gemaakte binnenschoenen aan. Een goede skiwinkel zal adviseren of deze in jouw geval de moeite waard zijn.

Als je gaat huren, vraag dan om een andere schoen als de eerste keuze te stijf of te groot is. De schaal van de schoen moet passen bij je skiniveau en als de verhuurwinkels geen voorraad meer hebben, dan kunnen ze proberen compromissen te sluiten door gebruik te maken van te stijve of te grote schalen met dikkere binnenschoenen en schnallen. Alle skigebieden hebben een aantal skiwinkels, dus kijk goed rond om te vinden wat je echt nodig hebt.

Kleding

Een goed skipak kan het verschil maken tussen de hele dag comfortabel skiën en het opgeven voor de lunch. Om het lichaam goed te laten presteren moet het warm zijn, maar niet heet. Vandaag de dag is de kledingtechnologie zeer geavanceerd en de meerlaagse, ademende stofsystemen, zoals gebruikt in North Face-producten, werken zeer goed, houden je warm als het koud is en laten transpiratie verdampen als je het warm hebt. Wollen ondergoed, vooral Merino wol, is beter dan katoen. Met wollen ondergoed word je als je nat wordt niet koud; in katoen zal je bevriezen. Als je geen vertrouwen hebt op ski’s, dan kan een nieuw pak en groot verschil maken voor je humeur en plezier tijdens de vakantie. Je hebt dus een goed excuus om comfortabele kleding te kopen.

Voorafgaand aan de reis skiën

Skiën op indoor sneeuwhellingen zal je vaardigheden verbeteren, je evenwicht verbeteren en weer het essentiële gevoel van je thuis voelen op ski’s terugkrijgen. Het geeft beginners ook een voorsprong voordat de eerste paar bochten in de echte sneeuw beginnen.

Voorbereiding skiën

Voorbereiden op je skivakantie door fit, in balans en flexibel te zijn en met goed onderhouden uitrusting, zorgt ervoor dat je een geweldige tijd hebt.

Ski fotografie

Hoe maak je mooiere skifoto’s

Dus je wilt een skimodel worden? Het neemt meer dan een perfecte draai en goede looks om voor een ski- of snowboardcamera te komen. Wanneer ik niet reis met een professioneel skimodel en fotograaf, probeer ik willekeurige mensen te vinden om vast te leggen met mijn objectief. Maar tijdens mijn jaren als journalist ben ik er wel achtergekomen dat er meer nodig is dan een wens om bekend te worden om een goede foto te maken. Gebruik de onderstaande tips voor je eigen foto’s wanneer je je smartphone of professionele camera gebruikt en je zal plaatjes kunnen bereiken waar de monden van je vrienden/vriendinnen van open zullen vallen.

 

Draag heldere kleren

Zwart of donker werkt gewoon niet voor een camera. Er is niet genoeg definitie en contrast om toe te lichten wat je doet, zowel bij skiën als snowboarden. De meeste personen zien er uiteindelijk uit als een skiënde boom. Investeer dus in een heldere kleuren die er uitspringen tussen de sneeuw en bomen. Rood, blauw en geel werken allemaal erg goed.

 

Adem door je tanden

Het is niet makkelijk om te onthouden om tegelijkertijd die perfecte bocht te maken, de perfecte houding vast te houden, de sneeuw omhoog naar de lucht te drukken en te glimlachen. Een tip die ik kreeg van een ski- en sneeuwfotograaf, was ademen door je tanden. Waarom? Omdat je je lippen naar achteren moet trekken om die parelwitte tanden te laten zien wanneer je door je tanden ademt. Dit zorgt ervoor dat het altijd of je glimlacht, zelfs als dat niet het geval is.

 

Je handen

Zoveel goede foto’s worden verpest door een luie hand of een gebogen elleboog. Houd je handen voor je en sterk, net alsof je op een quad rijdt, een grote Harley motor of een enorme boom knuffelt. Bal je vuisten wanneer nodig en probeer die elleboog recht te houden, want anders lijkt het net of je lelies aan het plukken bent.

 

Hoofd naar voren

Kijk naar voren, niet naar beneden en vertrouw je benen. Het is niet nodig om naar beneden te kijken, want als je dat wel doet, dan zien we je gezicht niet. Datzelfde gezicht door de tanden ademt.

 

Houding, druk tegen die struik

Sta midden op je ski’s, bekken naar voren, in plaats van naar achteren geleund met je kont achter je. Oefening baart kunst in de wereld van skihouding, dus blijf die struik door het poeder drukken en zorg ervoor dat je niet hangt. Met je kont naar achter skiën kan foto’s verpesten.

Wees ook bereid om continu te herhalen. Als je een perfecte foto wilt hebben, dan zal je uren achter elkaar dezelfde bocht moeten maken, dalen, wandelen, wachten tot de fotograaf klaar is, weer dalen en dat meerdere keren achter elkaar.

Koffie uitrusting reizen

Beste koffie uitrusting voor onderweg

Op vakantie gaan is een van de geweldige luxes van het leven, maar aankomen waar je naartoe gaat kan voelen als een eigen speciale cirkel van de hel. Vakantie is zonnige stranden, historisch belangrijke monumenten en jungle safari’s. Reizen is vaak nieuwe tijdzones, een auto en/of vliegrit (wat gepaard gaat met kleine vliegtuigstoelen en zitten naast een persoon met de kleinste blaas en grootste fles water). En het ergste van dit alles, is dat je ook nog eens het genot van je heerlijke koffie thuis achter moet laten.

Koffie is hetgeen wat helpt om alle roest van het reizen kwijt te raken. Het helpt je om scherp te blijven tijdens een belangrijke vergadering en je wakker te houden in een safari jeep en achteraf niet het buitenbeentje voelt wanneer iedereen het heeft over die geweldige leeuw die ze zagen terwijl jij in dromenland was. Er zijn verschillende redenen waarom het mogelijk een goed idee is om een koffiepakket met je mee te nemen. Misschien heb je geen tijd om de hotelkamer te verlaten, bevind je je in een land waar in jou ogen geen ‘echte’ koffie geschonken wordt, is er geen betrouwbare manier om bij dat café te komen waar heerlijke koffie geschonken wordt, wil je niet vertrouwen op de koffieapparaat in je bed and breakfast of misschien kan je niet aan die speciale koffie die je zo lekker vindt. Om die reden hebben we een koffiepakket samengesteld die je makkelijk met je mee kan nemen en je redding is op momenten dat je hem nodig hebt.

 

Een digitale broekzak weegschaal

Je kan tegenwoordig kleine digitale weegschalen vinden die ongeveer net zo groot zijn als een onderzetter. Dit is perfect om je koffie en andere mogelijke ingrediënten af te meten om elke keer dat perfecte drankje te kunnen bereiden.

 

Mini handmatige koffiemolen

Als je je koffie niet vers gaat drinken, dan kan je net zo goed de oplos rotzooi drinken die in het hotel geschonken wordt. Dit klinkt misschien overdreven, maar als je echt een koffieliefhebber bent, dan zal je het ongetwijfeld met mij eens zijn. In plaats van dat je je eigen speciale koffiebonen in een ziploc zakje doet en meeneemt voor je trip, kan je beter een mini handmatige koffiemolen kopen, zodat je op locatie verse koffiebonen kunt kopen en die kunt malen. Uiteraard kan je natuurlijk ook je eigen koffiebonen aan dit pakket toevoegen.

 

AeroPress

Een AeroPress is een ‘koffiemachine’ die zo groot als een waterflesje is en een koffie kan maken die perfect past bij je luxueuze vakantie. Daarnaast is een AeroPress gebruiken erg makkelijk; in tegenstelling tot een aantal andere komt het niet zo precies met de AeroPress. Als het water waar je bent niet te drinken is (letterlijk of figuurlijk), dan moet je mogelijk wat water kopen.

AeroPress koffie onderweg

 

Oploskoffie zakjes

Ja, we zijn niet vergeten wat we net over oploskoffie zeiden, maar soms ben je op een locatie waar je niet aan koffiebonen kan komen. En alhoewel je mogelijk een eigen voorraad mee genomen hebt, kan het natuurlijk zijn dat je hier eerder dan verwacht doorheen bent. Op dat soort momenten heb je iets nodig voor noodsituaties en dan biedt oploskoffie uiteraard een uitkomst. Smaken verschillen, dus we gaan niet een merk aanbevelen, maar zoek eentje uit die je lekker vindt en neem daarvan een mooi voorraad zakjes voor één portie van mee.

GoPro skifoto's

Hoe maak je geweldige skivideo’s met je GoPro

Voor veel avonturiers is het maar al te makkelijk om uren achter elkaar naar adrenaline junkies te kijken die de gaafste stunts uithalen. In de winter komen vaak video’s voorbij van professionele skiërs die ongelofelijke dingen op het witte poeder doen. Als je geïnspireerd wordt door deze freestylers om zelf video’s te gaan maken met je GoPro, dan ben je bij het juiste artikel aangekomen. Hieronder zullen we alle tips met je delen om succesvolle video’s te maken die erg populair zullen worden op YouTube.

Leer je camera kennen

Het eerste ding dat we willen adviseren als je je GoPro net uit de doos hebt gehaald of nog niet echt vaak gebruikt hebt (of nog niet veel met de instellingen gespeeld hebt), is de tijd nemen om alles te leren over je camera, waaronder de functies, instellingen en welke knoppen wat doen. Je wilt niet de perfecte omstandigheden hebben of op het perfecte moment aankomen en vervolgens niet weten hoe je de action camera moet gebruiken.

Begin met het einde in gedachten

Om uit te vogelen hoe je de beste video moet maken, raden we aan om eerst te overwegen wat je wilt doen met de video voordat je de deur uitgaat. Is dit voor jou om op de computer te kijken of ga je de video delen en met wie. Met dat in gedachten kan je besluiten hoe je je meesterstuk wilt creëren; welke mounts je wilt gebruiken, de opname versnellen of vertragen en grofweg overwegen hoeveel tijd je aan alles wilt spenderen. De complexere video’s zullen meer bewerkingstijd en inspanningen vereisen. Dus als je dat niet nodig hebt, spendeer daar dan ook geen tijd aan. Maak je video en houd het daar bij.

Oefen met je uitrusting voordat je op pad gaat

De tijd om te leren over je instellingen en uit te vogelen hoe je je camera goed bevestigt en belangrijke aanpassingen maakt is voordat je de piste op gaat. Het is veel makkelijker om te leren vanuit het comfort van je huis of hotel, dan je handschoenen uit moeten en bij temperaturen onder nul te priegelen met je camera. Besluit welke uitrusting je gaat gebruiken en leer hoe je deze goed moet gebruiken.

Neem de tijd om een paar oefenvideo’s te maken. Kijken hoe die er uitzien wanneer je ze afspeelt zal je tijd en frustratie besparen wanneer het er echt op aankomt.

Zorg ervoor dat je goed voorbereid bent

Heb je alles wat je nodig hebt? Is/zijn de accu(‘s) opgeladen, heb je genoeg geheugen, heb je alle mounts die je wilt gebruiken? Tijdens het skiën is het belangrijk om er altijd voor te zorgen dat de hoek van de camera precies zo is als je wilt en dit kan je controleren met de GoPro app voor je smartphone. Dit is een cruciaal onderdeel van het proces, dus zorg ervoor dat hier een paar minuten tijd voor vrijmaakt en al je uitrusting nog een keer te controleren voordat je de deur uitgaat.

GoPro skifoto's maken

Wees voorbereid om aanpassingen op locatie te maken

Alhoewel het belangrijk is om ervoor te zorgen dat alles precies is zoals je wilt voordat je de piste op gaat, kan je je nooit voorbereiden op alles. Een harde impact kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je camera naar voren of achteren beweegt, dus zorg ervoor dat je de uitrusting hebt om problemen zoals deze aan te pakken.

Plan met je accu in gedachten

Elke minuut die je filmt is een minuut van je accu die je gebruikt en een minuut van opname waar je over moet besluiten wat je er mee wilt doen, ongeacht of dit terugkijken of op je harde schijf opslaan is. En zorg ervoor dat je je camera uitzet wanneer je niet filmt. Je wilt niet bovenaan de berg staan op een prachtige filmdag en erachter komen dat je accu (bijna) leeg is, omdat je vergeten bent om je camera uit te zetten.

Neem voldoende accu’s en opslag mee

We raden aan om tenminste een extra accu mee te nemen en het maximale geheugen te gebruiken dat je GoPro accepteert. Als je niet denkt dat dit voldoende is, neem dan een extra geheugenkaart mee.

Neem voldoende mounts mee

Wanneer je de piste op gaat moet je ervoor zorgen dat je voldoende mounts hebt. Als je niet 100% zeker weet of je een mount gaat gebruiken en ruimte hebt, neem hem dan voor de zekerheid mee. Je wilt niet op de piste staan en erachter komen dat een bepaalde mount die je hebt perfect is voor een situatie, maar dat je die thuis gelaten hebt. Als het erg koud is, dan zijn anti-mist plaatjes geen overbodige luxe. Door de frictie kan de camera namelijk een beetje warm worden en zodoende mist in de behuizing veroorzaken.

Bekijk je opname direct

Na een geweldige dag op een berg is het erg verleidelijk om te ontspannen met een avond après-ski, maar we raden aan om je opnames zo snel mogelijk te bekijken. Organiseer je opnames op zo’n manier dat je direct weet welke goed zijn en welke niet en verwijder direct degenen die je nooit zal gebruiken.

Je opname bekijken kan je ook helpen om je techniek en het terrein te bekijken. Tijdens het moment dan reageer je gewoon wat je het beste acht, maar wanneer je je opname terugkijkt, dan kan je deze vertragen en precies zien wat je de volgende keer kan verbeteren. Misschien is een andere lijn beter of kruizen de punten van je ski’s elkaar. Zelfs de beste personen maken fouten, dus maak gebruik van de mogelijkheid om beter te worden.

Sla opnames op externe harde schijven op

Wanneer je je opnames kopieert naar je laptop of desktop, dan kan de beschikbare schijfruimte snel slinken. Om ervoor te zorgen dat je niet zonder opslagruimte zit, is het een goed idee om een paar externe harde schijven mee te nemen waar je de bestanden direct op zet. Dit zorgt ervoor dat je computer uiteindelijk niet traag wordt en je hoeft je geen zorgen te maken over waar je je opnames kwijt kan.

GoPro skifoto's tips

Bewerk als een pro

GoPro biedt gratis Studio software waar je verschillende tips voor bewerking kunt vinden en dit is een goede plek om te beginnen met je bewerkingsproces. Met de online ondersteuning en handleidingen is het makkelijk om te leren hoe je een video in elkaar kan zetten die je makkelijk online kan delen, ongeacht of je dit alleen maar gebruikt om met je familie te delen of voor je YouTube-kanaal wilt gebruiken.

Koptelefoon tijdens skiën

Is oordopjes dragen tijdens het skiën gevaarlijk?

Een vraag die vaak gesteld wordt is: “Ik luister graag naar muziek tijdens het skiën of snowboarden. Vergroot dit mijn kans op verwondingen?”

Volgens experts is er een erg fijne lijn tussen risico en veilig wanneer je muziek luistert tijdens het skiën. Ten eerst licht het er een beetje aan naar wat voor muziek je luistert. Klassieke muziek of opzwepende rock zorgt voor een heel ander gevoel op de piste. Daarnaast licht het ook aan je eigen persoonlijkheid. Als jij niet opgezweept raakt door rock, trance, hardstyle of een vergelijkbaar genre, dan is er natuurlijk niks aan de hand.

Dat is ook direct een van de redenen waarom het niet verboden is om op een piste naar muziek te luisteren, aangezien een groot deel van de mensen gewoon goed hun omgeving in de gaten blijft houden. Nog een reden is dat het daar helmen, mutsen en jassen met hoge kragen ook erg moeilijk wordt om te zien wie wel of geen oordopjes in heeft. Daarom wordt er verwacht van alle skiërs dat ze zich verantwoordelijk gedragen op een piste en hun omgeving te allen tijde goed in de gaten houden.

Luisteren naar muziek verhoogt het risico op botsingen tussen skiërs of tussen sneeuwscooters en skiërs (wat uiteraard nog veel gevaarlijker is). Dit komt, omdat ze niet horen dat er iemand of iets achter hen zit. Hierdoor kan het komen dat mensen je de pas afsnijden, omdat jij niet in de gaten hebt dat ze er zijn of ze skiën mogelijk erg dicht bij je waardoor je schrikt en kan vallen of mogelijk maak je plotseling een bocht terwijl er iemand achter je zit. Wanneer je op een piste bent moet je continu je omgeving in de gaten houden en zoveel mogelijk afleidingen proberen te vermijden. Net als in een auto, op een fiets of tijdens het wandelen is het jou verantwoordelijkheid om altijd de controle te behouden, wat je alleen kan doen als je volledig op de hoogte bent van je omgeving.

Als je naar muziek wilt luisteren op een piste, dan is daar niks mis mee, maar zorg er wel voor dat je je omgeving in de gaten houdt en jezelf en anderen niet in gevaar brengt. Het zou namelijk zonde zijn als je vakantie vroegtijdig tot een einde komt door iets wat volkomen voorkomen had kunnen worden.

Wandelbenodigdheden in de bergen – Klimmen in Chamonix

Mont Blanc en Chamonix zijn vooral bekend onder de Super Endurance Enthusiasts van de UTMB trailrunners of de adrenalinezoekers, vrije skiërs, en Alpinisten. Maar je hoeft geen superathleet of durfal te zijn om te kunnen genieten van de bergen en alle schoonheid in de vallei van Chamonix. Je hoeft ook geen serieuze wandelaar te zijn – met meer dan 350km aan goed onderhouden sporen en minstens 160 verschillende routes in de Chamonix-vallei alleen al is er een wandeling voor iedereen. Je moet de bergen en moeder natuur echter niet licht opnemen, en daarom hebben we geschreven over de benodigdheden die je altijd bij je moet hebben bij het verkennen van de bergen – vooral in en rondom Chamonix.

De 10 benodigdheden

Ik hoor je al vragen wat de ’10 benodigdheden’ zijn. De 10 benodigdheden van wandelaars zijn oorspronkelijk opgesteld door een Amerikaanse organisatie genaamd ‘The Mountaineers’ in de jaren ’30, om opkomende klimmers en avonturiers voor te bereiden op alle mogelijke gevaren van de bergen. Simpel gezegd is het een lijst van het minimum aan spullen die iemand mee moet nemen om goed voorbereid te zijn op de bergen. Na een aantal revisies (acht om precies te zijn) zijn ze nog steeds van toepassing op wandel- en trektochten in de bergen.

Al kunnen sommige ervaren wandelaars en verkenners je vertellen dat sommige spullen een beetje ‘overdreven’ zijn voor een simpele alledaagse route, de bergen zijn erg onvoorspelbaar. Misschien kun je de spullen wel nooit helemaal waarderen tot je ze wanhopig nodig hebt. Dit zijn dus de 10 benodigdheden om veilig en met basiscomfort de bergen te overleven:

1. Navigatie

Kaarten

Kaartenboekje

Routekaarten staan op veel plaatsen in de vallei van Chamonix, maar desalniettemin is een kaart absolute noodzaak. Veel van de technologisch ingestelden onder jullie denken misschien dat een GPS voldoende is, maar die technologie kan en zal het af en toe begeven. Je kunt niet misslaan met een kaart. Als je in en rond Chammonix gaat wandelen raden we de 3630 OT aan (dit hangt natuurlijk af van de route). Dit is de Franse variant van het alledaagse routeboekje.

Het is erg makkelijk om een kaart te kopen in Chamonix. De meeste boek- of souvenirwinkels in de stad hebben ze op voorraad. Ik zou de kaart bewaren in een waterdichte verpakking of container om de levensduur te rekken, in het geval je verrast wordt door de regen. Er zijn ook een hoop goede gidsboeken te krijgen! Een van mijn favorieten is Cicerone’s ‘Mont Blanc Walks’ door Hilary Sharp, een plaatselijke Internationale Bergleider, met 50 wandelingen en 4 korte tochten in de regio.

Kompas/GPS

Een kompas weegt vrijwel niets en is van levensbelang als je gedesoriënteerd raakt (ook wel bekend als ‘verdwaald’). Een kompas is echter behoorlijk nutteloos als je niet weet hoe je het gebruikt. Bestudeer je kaartlees- en oriëntatievermogen voordat je vertrekt (het zou maar ongeveer 10 minuten moeten duren). Tegenwoordig zijn er behoorlijk wat GPS-apparaten te krijgen, maar bedenk wel dat die afhankelijk zijn van de juiste kaarten en batterijen, en dus soms niet zullen werken. Het kompas is de ultieme backup, en heeft meestal een paar optionele extra’s (zoals een spiegel voor noodsignalen en dergelijke).

2. Zonnebescherming

Zonnecrème

Ja, we weten dat dit gewoon gezond verstand is, maar het zou je verbazen hoeveel rode gezichten/schouders/armen & benen je kunt zien in de nachtelijke cafés van Chamonix (en nee, de klassieke scheidingslijn van verbranding rond de neus/wangen/bril is niet in de mode of een eremedaille!). Het is niet genoeg om jezelf alleen aan het begin van de dag in te smeren. Zorg dat je het meeneemt, en zo vaak als nodig opnieuw aanbrengt. Dat is een stuk meer op hoogte!

Zonnebril, lipbeschermer & hoed

Vergeet je zonnebril niet om je ogen te beschermen, vooral als je reist op sneeuw of ijs, en spf-lipbeschermer. Ik vertrek nooit zonder mijn zonnehoed om me te beschermen tegen de zon en natte kou!

3. Isolatie

Zoals ik al zei: een hoed en zware jas kunnen je beschermen tegen de elementen van hitte en kou. In de bergen en op grote hoogte kan het verbazend koud zijn, zelfs zonder slecht weer. Zorg als je de hoogte in gaat in ieder geval voor handschoenen, een waterdichte jas, en extra kleren die passen bij het seizoen. Alleen al een extra paar schone sokken kan een geweldige morele ondersteuning zijn als je natte voeten krijgen, laat staan de bescherming tegen onderkoeling.

4. Verlichting

Je bent misschien geen nachtelijke afdaling van de bergen van plan, maar je weet maar nooit. Die toeristische route duurde misschien iets langer dan je verwachtte, of dat ‘ene laatste biertje’ in de berghut was gewoon te goed om nee tegen te zeggen. Of helaas ging je, vanwege je gezondheid of een verwonding, veel trager dan je van plan was. Hoe dan ook kun je het beste altijd een kleine hoofdlamp of zaklamp meenemen (en misschien reservebatterijen). Er zijn een paar geniale goedkope, kleine, en lichtgewicht LED-hoofdlampen te krijgen. Neem er eens een keer een mee!

5. Eerstehulp-uitrusting

Niemand verwacht een verwonding op te lopen, of erdoor uitgeschakeld te worden. Maar het overkomt zelfs de besten onder ons! Plotseling geven die heerlijk comfortabele wandelschoenen je pijnlijk stekende blaren, of zorgt een snelle valpartij voor een diepe snee of verstuikte enkel. Daarom is het zo belangrijk om een eerstehulpkit mee te nemen. We hebben het hier niet over een paramedische voorraad zo groot als je rugtas!

In een waterdichte LokTop-tas van 12cm x 12cm x 3,5cm, en minder dan 100g, kan ik het volgende kwijt: Compeed blarenplijsters, een pak verschillende pleister, elastisch ondersteunend plakverband, alcoholvrije schoonmaakdoekjes, steriele niet-plakkende dressing, veiligheidsspelden, een noodverpakking zonnebrand, steriele ongewoven verbandjes (gaasverband), zinkoxidetape, insectenverdrijver, paracetamol, en ibuprofen. Lifesystems heeft een goed aanbod van voorbereide, waterdichte eerstehulpkits, zoals de Light & Dry Nano First Aid Kit.

6. Vuur

Het lijkt misschien wat extreem voor een dag wandelen, maar waarom zou je geen butaan-aansteker, vuurstarter, of lucifers in een waterdichte verpakking meenemen voor als dingen plotseling serieus worden!

7. Reparatieset en gereedschap

Je hoeft dus niet je hele gereedschapskist mee te sjouwen. Zo dicht in de buurt van de Zwitserse grens zou het onbeleefd zijn om geen betrouwbaar zakmes (of multi-tool) mee te nemen. Degenen onder jullie die ervaring hebben met een gebroken schoenveter, kapotte stok, doe-het-zelf eerste hulp, of een gescheurde tas of jas op een scherpe rand in de buurt van de bergtop, weten waar ik het over heb. Ken de enorme voordelen van een Zwitsers zakmes, duct tape, en misschien een tie-wrap.

8. Voedsel

Ook al ben je alleen van plan om een korte wandeling te nemen naar een populaire hut voor een korte lunch, neem altijd extra noodvoedsel mee. Gedroogd voedsel is lekker licht, en blijft zelfs in de blakerende zon goed. Daarnaast zorgt het voor moraal tijdens die snelle pauze. Ben je van plan om langere wandelingen in de wildernis te maken? Zorg dan voor voedsel of elektrolyten met een beetje zout om het zout te vervangen dat je uitzweet. Ik neem altijd op zijn minst een handvol pretzels mee, maar er zijn allerlei andere bronnen van zout!

9. Hydratatie

Waterflesjes

Zorg dat je altijd weet of je tijdens het wandelen een hut of waterbron tegen komt waar je kunt bijvullen. Anders zul je al het vereiste water (en een noodvoorraad) mee moeten nemen. Het is altijd een goed idee om de wandeling goed gehydrateerd te beginnen – drink dus de avond van tevoren (water, geen bier), en ’s ochtends voor je vertrekt! Ik neem meestal twee liter mee voor een gemiddelde wandeling, en vul bij waar mogelijk als ik verder ga. Je zou eigenlijk op zijn minst een halve liter per uur moeten drinken, al is dit afhankelijk van het weer en de gewenning van je lichaam! In de bergen zijn veel verse beekjes of smeltwaters uit gletsjer, maar neem altijd een filtersysteem mee als je dat van plan bent! Vergeet ook niet om te rehydrateren na je wandeling (ook hier weer liever water dan alleen bier).

10. Noodonderdak

Zelfs op mijn wandelingen of hardloopsessies overdag neem ik altijd een deken mee. Dat is niet alleen handig voor een overlevingssituatie, voor eerste hulp en om warm te blijven, maar ook als een (nogal simpel) noodonderdak. Voor langere wandelingen, met minder dekking, is het een goed idee om een Bivvy-tas (bivaktas) of zwarte vuilnistassen mee te nemen, die kunnen worden gebruikt als noodonderdak of om op te zitten tijdens het lunchen in een modderige of stoffige omgeving!

Naast de 10 benodigdheden neem ik altijd een noodfluitje, wandelstokken, handenwasmiddel, en een mobiele telefoon met de relevante noodnummers mee (zie hieronder). En tot slot een camera als je (net zoals ik) niet vindt dat je mobiele tegenhanger de bergen eer aan kan doen!

Noodnummers

Secours en Montagne / Bergredding
+33 (0)4 50 53 16 89

Ambulances / Medische noodhulp
+33 (0)4 50 53 46 20

Ik verwacht niet dat je tegen problemen aan zult lopen in en rond de bergen in de buurt van Mont Blanc, maar denk aan het oude cliché… VEILIGHEID EERST!

Veel wandelplezier!

Zomeractiviteiten in de Alpen: Onze Bucket List

Ik heb altijd gedacht dat je tijdens de zomer in de bergen niet veel meer kunt dan als Heidi ronddartelen tussen de wilde bloemen. Lange wandelingen gevold door stille avonden op het balkon, kijkend hoe de zon zakt voordat ik vroeg ik bed kruip met mijn boek. Begrijp me niet verkeerd, ik weet dat het heerlijk zou zijn, maar ik dacht dat het misschien een beetje… saai zou worden? Een beetje voorspelbaar? Ik kon onmogelijk weten hoe eindeloos de zomeractiviteiten in de Alpen zouden zijn…

Toen ik met een groep vrienden vorig jaar rond een zonnig middaguur bij elkaar zat, hebben we een ‘bucket list’ gemaakt van de dingen die we wilden uitproberen tijdens onze zomer in de Alpen. En dus maakte ik, conform mijn reputatie (ik sta bekend om mijn georganiseerde pret), een kalender met al onze resterende vrije dagen, en wees ik aan ieder dag een activiteit toe.

Dit is wat we allemaal deden:

Waterskiën

Als het te warm was om naar buiten te gaan zonder het water in te duiken, gingen we naar het meer. Wakeboarding (of waterskiën) was lastig om onder de knie te krijgen, maar uiteindelijk fantastisch. Sommigen uit onze groep gingen al snel over op sprongen en trucs van de kickers en rails, terwijl je hooguit nat werd als je viel – wat om eerlijk te zijn best vaak gebeurde.

Waterglijbanen en Kayaks

Voor degenen onder ons met een slechter evenwichtsgevoel gingen we naar het beroemde Acroland in Tignes, waar we door de glijbanen werden afgevuurd voor we in het meer landden. Ik ging het liefst met mijn hoofd vooruit op mijn buik naar beneden, maar we zagen een paar jongens die er vanaf skieden en luchttrucs oefenden, en een ging zelfs naar beneden op zijn BMX!

Er waren ook opblaasbare waterrafts, en een kayakroute door een spectaculaire vallei.

Paddleboarding

Maar misschien nog wel de meest gedenkwaardige dag op het water? Paddleboarden tijdens zonsondergang op Lac Annecy, met de bergen in de achtergrond, eetlust opdoend voor de worstjes op het kampvuur, gevolgd door een nacht onder de sterren.

Pa-tiviteiten

Ik geloofde mijn vader nooit toen hij vertelde hoe leuk vissen was, en achteraf bezien weet ik niet precies waarom. Bij zonsop- of ondergang aan een meer zitten met je vrienden, met de bergen in de achtergrond, en proberen om een vis te vangen voor het avondeten klinkt, nou ja, hartstikke goed. En het is oprecht leuk, zelfs als je je vangst naderhand teruggooit.

Jeu de Boules

Nog een afkeer die ik over heb gehouden uit mijn jeugd: het Britse spel Bowls. Ik wilde alleen maar rondrennen op dat perfecte gras. Nu heb ik een voorliefde ontwikkeld voor het Franse equivalent, petanque, en hebben we behoorlijk wat mooie avonden gelachen rond de metalen ‘boule’. Ook hier weer – niet iedereen was er even goed in.

Rock and (in mindere mate) roll

Als we niet worstelden om de berg op te wandelen, of eraf te rollen op fietsen, probeerden we een andere methode uit om de heuvels te zien; via ferratta. Gooi een helm en harnas aan, en klink jezelf vast aan een metalen touw dat je langs een krakkemikkige, en vaak steile route leidt, met voet- en handvatten om je te helpen.

Als je meer uitdaging zoekt kun je praktisch eindeloos rotsen beklimmen, en de uitzichten van de toppen zijn gewoon belachelijk. Een perfecte plek om ‘zoek het dorpje’ in de onderliggende valleien te spelen.

Voer voor Adrenalinejunkies

Om op een winderigere, maar snellere manier om beneden te komen namen sommige vrienden van mij de parapente naar beneden. Ik ging mee met een gekwalificeerde parapenter, en ook al was het angstaanjagend om naar de rand te rennen, de tocht was adembenemend.

 

Genoeg paardenkracht

Een tocht te paard was een fantastische manier om een middag door te brengen. Er zijn meer dan genoeg schaduwrijke routes door de bossen, en veel van ons hadden rijervaring opgedaan als kind. Het was heerlijk om weer op zulke magnifieke dieren te zitten, én nog meer van de bergen te kunnen zijn tegelijkertijd.

En de dingen die we niet in de vorige zomers wisten te persen?

  • Op zoek naar wilde paddenstoelen
  • Yoga op bergtoppen
  • Onze eigen Génépi maken
  • Ziplines in Val Thorens
  • Canyoning
  • Quadbiking
  • Golf
  • Zomersleeën
  • Bergafwaarts skaten

Titanenstrijd: Frankrijk vs. Oostenrijk

Het kan lastig zijn om een skivakantie in Europa te boeken – met zo’n groot aanbod aan toppistes weet je niet waar je moet beginnen. De populairste skiresorts van Europa zijn rijkelijk te vinden op de toppen van Frankrijk en Oostenrijk. Wij besloten dus op zoek te gaan naar de verschillen en gelijkenissen tussen de twee reuzen van de skiwereld. Kun je niet kiezen tussen Tartiflette en Tiroler Gröstl? Mooserwirt of Folie Douce? We hebben ze tegen elkaar afgezet om te zien wie er als winnaar uit de bus komt.

Transport

Frankrijk heeft meerdere luchthavens, waaronder Chambery, Grenoble en Lyon, op slecht enkele uren rijden van de beste Franse resorts. Je kun ook net over de Zwitserse grens vliegen naar Geneva voor de noordelijke resorts, of naar Turin in Italië voor het oosten. Als je een nog langere skivakantie wilt is er ook de optie om een nachtelijke Eurostar te nemen van Londen naar Bourg St. Maurice op vrijdag. Dan kom je zaterdagochtend vroeg aan, en vertrek je aan het einde van de volgende zaterdagavond – voor twee extra dagen tijd om te skiën.

Er zijn minder vluchtopties om te skiën in Oostenrijk. Het merendeel van het luchtverkeer komt aan in slechts twee luchthavens – Innsbruck in het westen, en Salzburg in het oosten. Gelukkig ligt bijna ieder van de beste skiresorts ergens in het midden, op hooguit twee uur rijden.

Frankrijk heeft een aantal behoorlijk hoge skiresorts, en veel daarvan vereisen een duizelingwekkende klim om de speciaal gebouwde dorpen te bereiken – de reis naar Alpe d’Huez staat bekend om de 21 haarspeldbochten en magnifieke vergezichten. Het is misschien wel een van de verrassendste dingen aan een bezoek aan Kitzbühel dat je de stad gewoon inrolt, zonder een merkbare klim. Oostenrijkse resorts liggen vaak in dorpen (die er al ver voor de skisport stonden) aan de voet van bergen, niet halverwege de klim. Het resultaat is simpel: prachtige routes zonder de lastige bergpaadjes.

Après-ski/nachtleven

Iedereen is het er over eens dat je in Oostenrijk en Frankrijk allebei geweldige mogelijkheden hebt in het après-departement. Als je op vakantie gaat om in skischoenen op tafel te dansen, kan de keuze nog wel eens lastig worden. Laten we beginnen met de zwaargewichten van de après-wereld – Mooserwirt en Folie Douce

In St. Anton, Oostenrijk, vind je het wereldberoemde Mooserwirt. Dit werd door de Daily Telegraph beschreven als ‘Tafeldansen, aangedreven door enorme hoeveelheden bier en Jägermeister.’ Iedere dag, van 15:30 tot 20:00, draait (de 64-jarige) DJ Gerhard muziek onder het geluid van stromend bier – er wordt zelfs iedere middag 2.500 liter geserveerd. Bereid je voor op enorme drommen mensen, enorm veel rock, cheesy europop en een of twee Jägermeisters. Als je na zonsondergang van de berg af skiet is het maanlicht je enige gids – wees voorzichtig (of neem de bus).

Het legendarische Franse Folie Douce is nu te vinden in 4 resorts: Val d’Isere, Meribel, Val Thorens en Alpe d’Huez. Het is te horen voor je het ziet, dus waarschijnlijk zul je tijdens een skitocht door de serene bergen worden overspoeld door genadeloos drammende bas. Als je nog dichterbij komt zul je zien hoe de champagne sproeit over de dansende massa’s, terwijl een saxophonist van het dak af speelt – zie het als een hooggelegen variant van de beruchte vollemaanse strandfeestjes in Zuid-Oost Azië. Bereid je voor op hopen mensen die tot de laatste uurtjes van de dag feesten… Maar zorg dat je de laatste lift naar beneden niet mist.

Mooserwirt en Folie Douce zijn misschien het bekendst, maar dit is slechts het topje van de ijsberg. In beide landen vind je genoeg opties om je te vermaken van zonsondergang tot het ochtendgloren.

Voedsel

Je kunt het niet hebben over Frankrijk zonder het voedsel te noemen. Hun kookkunst is bekend over de hele wereld, en het Savoy-gebied van de 3 Valleien staat bekend om de verschillende lokale specialiteiten. Na een dag skiën heb je hartig voedsel nodig – in Frankrijk betekent dat veel calorieën, intense smaak, en kaas, vlees, en meer kaas. Klassieke voorbeelden zijn tartiflette (room, spek, kaas en aardappelen), fondue (pot gesmolten kaas), steak tartare (rauwe biefstuk, geserveerd met rauw ei) en pierrade (vlees gekookt op een warme steen).

De Oostenrijkers laten zich echter niet makkelijk verslaan, en hebben een heel assortiment aan traditionele gerechten. Allemaal zijn ze bij uitstek geschikt om je de hele dag op de been en op de bergen te houden. Het belangrijkste gerecht is dan Tiroler Gröstl – een heerlijke combinatie van aardappel, spek en ui, allemaal samen gebakken met een ei bovenop. Andere lokale gerechten in de Oostenrijkse Alpen zijn Weiner Schnitzel (kalfsfilet in paneermeel), goulash (biefstoofpot), en natuurlijk bratwurst met sauerkraut (worst en zuurkool). Kookkunst in de Alpen volgt een duidelijk thema – hartig, heerlijk en vullend. Wat wil je nog meer?

Resorts

Er zijn zeker meer dan genoeg overeenkomsten tussen Oostenrijkse en Franse resorts, al zijn er ook een paar flinke verschillen.

Een van de opvallendste dingen aan een Oostenrijks skiresort is het feit dat de steden en dorpen er al veel langer zijn dan de skisport. Er wonen en leven al honderden jaren mensen in deze valleien, en in de zomer hebben ze zelfs festivals om te vieren dat de koeien naar binnen worden gehaald voor de winter. De meeste resorts die je bezoekt zijn dus echte woonplaatsen, en hebben dus een pittoresk en schattig karakter, rijk aan cultuur en geschiedenis.

In Frankrijk liggen veel resorts hoger in de bergen, niet in de vallei. Dat maakt het op bepaalde plaatsen mogelijk om praktisch de deur uit te skiën. Dit kan omdat veel resorts in Frankrijk hiervoor zijn gebouwd, in tegenstelling tot de historische Oosternrijkse exemplaren. ‘Arc 1950’ is bijvoorbeeld pas in 2003 geopend, en gebouwd door een Noord-Amerikaanse ontwikkelaar genaamd Intrawest (een bedrijf dat ook verantwoordelijk was voor resorts zoals Whistler in Canada).

Beide landen hebben hun eigen beroemde resorts en verborgen juwelen. We hebben besloten om deze niet tegen elkaar af te zetten, maar om bepaalde resorts te combineren met hun tegenhangers in het andere land.

Op zoek naar grote skigebieden met levendige après-ski?

  • Oostenrijk – St. Anton
  • Frankrijk – Val d’Isere.

Liever een groot verbonden skigebied, waarin je naar meerdere dorpen kunt skiën?

  • Frankrijk – 3 Valleien
  • Oostenrijk – Skiwelt

Familie op zoek naar goede hellingen voor beginners?

  • Frankrijk – La Plagne
  • Oostenrijk – Rauris

Wil je de grote hoogte in?

  • Oostenrijk – Obergurgl
  • Frankrijk – Les Deux Alpes

De lijst gaat zo nog wel even door. Het debat over welk land de beste resorts heeft zou eeuwig kunnen duren, en ieder land heeft sterke kandidaten. Het gaat er uiteindelijk om dat Oostenrijk en Frankrijk allebei uitzonderlijke resorts hebben, en meer verscheidenheid dan je in een heel leven af kunt skiën.

Accommodatie

Dit zou je wel verwachten van twee van de grootste skibestemmingen op aarde – de keuze aan accommodaties is enorm. Er zijn volop hotels, chalets, B&B’s, en zelfzorgappartementen van verschillende prijzen en kwaliteit. Chaletvakanties zijn aan beide zijden van de grens extreem populair – een kans om tijd in het buitenland te besteden met gelijkgestemden. Er zijn weliswaar overeenkomsten tussen Franse en Oostenrijkse accommodaties, maar ook belangrijke verschillen.

In Frankrijk zijn de speciaal gebouwde resorts trekpleisters voor grote bekende hotelketens (zoals Pierre & Vacances en Mercure). Hier heb je de keuze uit allerlei soorten accommodatie, van simpele appartementen met zelfzorg tot luxueuze en dure hotels. Appartementen zijn nog steeds extreem populair – perfecte, goedkope verblijven, die zorgen dat je je voedselkosten flexibel kunt houden.

Oostenrijkse hotels zijn vaak eigendom van een lokale familie – nagelaten van generatie op generatie. Als je vraagt naar de geschiedenis kun je verwachten dat de hotelhouder je laat zien hoe het verblijf is opgebouwd, van een bescheiden gasthuis tot een groot modern hotel en badplaats, huiselijke atmosfeer en grote nadruk op service. Appartementen zul je in Oostenrijk minder snel vinden. In plaats daarvan zijn er simpele en betaalbare gasthuizen (vaak onder de naam ‘Garni’ of ‘Pension’) – perfect om de huiselijke sfeer van Oostenrijk te ervaren.

Oostenrijkse Alpen

Prijs

De prijs van zaken in een resort, zoals bier, voedsel, en restaurants, kan vaak een bepalende factor zijn voor de keuze van een skilocatie. In de dorpen zijn de prijzen vaak ruwweg hetzelfde, ongeveer 5 euro voor een plaatselijk bier. In de bergen heeft deze categorie echter een duidelijke winnaar: als je met 10 euro een biertje op hoogte koopt in Oostenrijk kun je rekenen op een handvol wisselgeld, waaronder papiergeld.

Als je aan de andere kant een groot deel van je leven in Frankrijk doorbrengt kan dat ook gelden voor je salaris – het is niet ongewoon om 8 euro te betalen voor een biertje in de Franse bergen, en de voedselprijzen zijn vaak vergelijkbaar.

Laatste gedachten

Frankrijk en Oostenrijk delen dezelfde waarden en sleutelelementen, waardoor de mensen al zoveel jaren kunnen genieten van skiën en snowboarden. Je kunt beter geen trouw zweren aan het ene land of het andere, maar je geluk opdoen met de voordelen van allebei. Tussen Frankrijk en Oostenrijk zijn er geen verliezers – kies een kant en geniet ervan.

Top ski bestemmingen Les Arcs

Ski bestemmingen in de Alpen: Waar voor je geld

Ik heb het geluk gehad om in de afgelopen 25 jaar minstens ééns per jaar te gaan skiën. Na een bezoek aan allerlei resorts in zowel de Franse als de Italiaanse Alpen kan ik met een gerust hart zeggen dat Les Arcs met afstand een van de beste ski bestemmingen is.

Gelegen in de Franse Alpen kun je in Les Arcs kiezen uit 3 grote dorpen (Arcs 1800, Arc 1950, en Arc 2000). Mijn partner en ik hebben een vakantie in alle drie de locaties doorgebracht, dus we hebben genoeg ervaring om advies te geven aan potentiële bezoekers.

Arc 1800:

Een pittoresk dorpje dat eerder geschikt is voor de skiërs die niet op zoek zijn naar de ‘ski in, ski uit’-accommodaties, maar die liever op afstand blijven van de drukke après-skigebieden. De bergwanden zijn nog steeds erg dichtbij, maar let op: in de warmere maanden kunnen de routes terug naar het dorp erg waterig en vlekkerig worden.

Arc 2000:

Het tegenovergestelde van Arc 1800! Precies in het midden van het resort zit Arc 2000, extreem populair onder de jongere generaties op zoek naar goedkopere, simpelere accommodaties. Toch zit het vlak naast het liftsysteem dat leidt naar het merendeel van het enorme ‘Paradiski’-gebied. Arc 2000 draait helemaal om après-ski en levendige atmosfeer.

Arc 1950:

Nu praten we! Arc 1950 is het duurste dorp om in te verblijven binnen het resort, maar met wat je er voor terug krijgt is het waarschijnlijk de beste deal. We zijn zo onder de indruk van dit dorp dat we er al drie keer terug zijn geweest, en onze vakantie voor 2017 er al hebben geboekt. Het hele dorp heeft alleen voetverkeer, en er zijn dagelijks gratis Alpenshows. Daaronder vallen de inwonende sleehonden, barbecues en crèpes, naast parades en markten voor plaatselijke goederen. Alle hotels bieden ski in, ski out, naast hartstikke pluizige meubels en een avant-garde omgeving.

De appartementen met zelfservice zijn enorm en geven uitzicht op de skihellingen, of op het prachtige speciaal gebouwde dorp en de vallei. Het buitendeurse zwembad (met oogverblindende vergezichten als je de temperatuur aan durft in je zwembroek), de sauna en de stoomkamer zijn allemaal inbegrepen in de prijs, al moet je in het piekseizoen wel boeken bij de receptie. Er is ook een lokale supermarkt op korte loopafstand van de appartementen, tegenover een idyllische bakkerij met buitenterras. Je kunt dus genieten van warme chocolademelk in de winterzon als je dat wilt.

Les Arcs 1950

Het is lastig om de aantrekkingskracht van deze skibestemming uit te leggen, maar het uiterlijk en gevoel geeft het gewoon iets dat andere resorts in de Alpen niet hebben. In Livigno in Italië was het te lastig om van en naar de hellingen te gaan. Courmayour was een te nachtelijke bestemming, met een gevreesde condola die je iedere ochtend naar de hellingen nam. Tignes was overbevolkt en had niet genoeg bomen om mij visueel te bevallen. Passo Tonale was te klein en alleen geschikt voor experts en beginners, niet voor een gemiddelde skiër. De lijst gaat zo nog wel even door, maar om de een of andere reden heeft de schoonheid en charme van Les Arcs op mij een indruk achtergetalen. Iedere keer dat ik terugkom ben ik nog meer onder de indruk van de leiflijke omgeving.

Nadelen

Er zijn eigenlijk geen grote nadelen aan Les Arcs en het Paradiski-gebied (waaronder La Plagne valt), maar als ik iets moest kiezen zou ik zeggen dat de liftkaarten duur zijn. Hier is echter een goede reden voor: het moderne liftsysteem is een van de beste die ik ooit heb mogen gebruiken, met erg weinig rijen waar dan ook in het resort. Er zijn ook meer dan 450 kilometers aan routes op de pistes, van beginners tot de oprecht angstaanjagende ‘Tuffes’. Zelfs de meest ervaring skiër zou daarvan zeggen dat je de route eerder overleeft dan dat je hem skiet! Het beroemde skiparkoers dat werd gebruikt in de Winterspelen van 1992 is ook nog beschikbaar, als je je kuiten op de proef wilt stellen

Feiten en getallen voor Les Arc en La Plagne (Paradiski)

  • Pistes bergaf: 425 km
  • Pistes cross-country: 153 km
  • Skiliften: 77
  • Zwarte runs: 69
  • Rode runs: 127
  • Blauwe runs: 257
  • Groene runs: 22
  • Maximale verticale skibare drop: 2030m
  • Hoogste lift: 3230 (Aguille Rouge top)
  • Laagste pistes: 1200
  • Dichtstbijzijnde dorp: Bourg St Maurice
  • Kabelwagens / gondola : 15 plus 1 funicular
  • Stoeltjesliften: 62
  • Oppervlakteliften: 92

Voordelen

  • Enorm skigebied
  • Gratis dagelijks vermaak in het dorp
  • Talloze restaurants aan de hellingen
  • Geschikt voor alle niveaus van skiërs en snowboarders
  • Fantastisch voedsel
  • Spavoorzieningen in de prijs inbegrepen
  • Ski in, ski out-locatie
  • Pittoresk dorp
  • Rustige hellingen (erg weinig rijen)
  • Sneeuwzeker gebied
  • Modern liftsysteem