Wandelbenodigdheden in de bergen – Klimmen in Chamonix

Mont Blanc en Chamonix zijn vooral bekend onder de Super Endurance Enthusiasts van de UTMB trailrunners of de adrenalinezoekers, vrije skiërs, en Alpinisten. Maar je hoeft geen superathleet of durfal te zijn om te kunnen genieten van de bergen en alle schoonheid in de vallei van Chamonix. Je hoeft ook geen serieuze wandelaar te zijn – met meer dan 350km aan goed onderhouden sporen en minstens 160 verschillende routes in de Chamonix-vallei alleen al is er een wandeling voor iedereen. Je moet de bergen en moeder natuur echter niet licht opnemen, en daarom hebben we geschreven over de benodigdheden die je altijd bij je moet hebben bij het verkennen van de bergen – vooral in en rondom Chamonix.

De 10 benodigdheden

Ik hoor je al vragen wat de ’10 benodigdheden’ zijn. De 10 benodigdheden van wandelaars zijn oorspronkelijk opgesteld door een Amerikaanse organisatie genaamd ‘The Mountaineers’ in de jaren ’30, om opkomende klimmers en avonturiers voor te bereiden op alle mogelijke gevaren van de bergen. Simpel gezegd is het een lijst van het minimum aan spullen die iemand mee moet nemen om goed voorbereid te zijn op de bergen. Na een aantal revisies (acht om precies te zijn) zijn ze nog steeds van toepassing op wandel- en trektochten in de bergen.

Al kunnen sommige ervaren wandelaars en verkenners je vertellen dat sommige spullen een beetje ‘overdreven’ zijn voor een simpele alledaagse route, de bergen zijn erg onvoorspelbaar. Misschien kun je de spullen wel nooit helemaal waarderen tot je ze wanhopig nodig hebt. Dit zijn dus de 10 benodigdheden om veilig en met basiscomfort de bergen te overleven:

1. Navigatie

Kaarten

Kaartenboekje

Routekaarten staan op veel plaatsen in de vallei van Chamonix, maar desalniettemin is een kaart absolute noodzaak. Veel van de technologisch ingestelden onder jullie denken misschien dat een GPS voldoende is, maar die technologie kan en zal het af en toe begeven. Je kunt niet misslaan met een kaart. Als je in en rond Chammonix gaat wandelen raden we de 3630 OT aan (dit hangt natuurlijk af van de route). Dit is de Franse variant van het alledaagse routeboekje.

Het is erg makkelijk om een kaart te kopen in Chamonix. De meeste boek- of souvenirwinkels in de stad hebben ze op voorraad. Ik zou de kaart bewaren in een waterdichte verpakking of container om de levensduur te rekken, in het geval je verrast wordt door de regen. Er zijn ook een hoop goede gidsboeken te krijgen! Een van mijn favorieten is Cicerone’s ‘Mont Blanc Walks’ door Hilary Sharp, een plaatselijke Internationale Bergleider, met 50 wandelingen en 4 korte tochten in de regio.

Kompas/GPS

Een kompas weegt vrijwel niets en is van levensbelang als je gedesoriënteerd raakt (ook wel bekend als ‘verdwaald’). Een kompas is echter behoorlijk nutteloos als je niet weet hoe je het gebruikt. Bestudeer je kaartlees- en oriëntatievermogen voordat je vertrekt (het zou maar ongeveer 10 minuten moeten duren). Tegenwoordig zijn er behoorlijk wat GPS-apparaten te krijgen, maar bedenk wel dat die afhankelijk zijn van de juiste kaarten en batterijen, en dus soms niet zullen werken. Het kompas is de ultieme backup, en heeft meestal een paar optionele extra’s (zoals een spiegel voor noodsignalen en dergelijke).

2. Zonnebescherming

Zonnecrème

Ja, we weten dat dit gewoon gezond verstand is, maar het zou je verbazen hoeveel rode gezichten/schouders/armen & benen je kunt zien in de nachtelijke cafés van Chamonix (en nee, de klassieke scheidingslijn van verbranding rond de neus/wangen/bril is niet in de mode of een eremedaille!). Het is niet genoeg om jezelf alleen aan het begin van de dag in te smeren. Zorg dat je het meeneemt, en zo vaak als nodig opnieuw aanbrengt. Dat is een stuk meer op hoogte!

Zonnebril, lipbeschermer & hoed

Vergeet je zonnebril niet om je ogen te beschermen, vooral als je reist op sneeuw of ijs, en spf-lipbeschermer. Ik vertrek nooit zonder mijn zonnehoed om me te beschermen tegen de zon en natte kou!

3. Isolatie

Zoals ik al zei: een hoed en zware jas kunnen je beschermen tegen de elementen van hitte en kou. In de bergen en op grote hoogte kan het verbazend koud zijn, zelfs zonder slecht weer. Zorg als je de hoogte in gaat in ieder geval voor handschoenen, een waterdichte jas, en extra kleren die passen bij het seizoen. Alleen al een extra paar schone sokken kan een geweldige morele ondersteuning zijn als je natte voeten krijgen, laat staan de bescherming tegen onderkoeling.

4. Verlichting

Je bent misschien geen nachtelijke afdaling van de bergen van plan, maar je weet maar nooit. Die toeristische route duurde misschien iets langer dan je verwachtte, of dat ‘ene laatste biertje’ in de berghut was gewoon te goed om nee tegen te zeggen. Of helaas ging je, vanwege je gezondheid of een verwonding, veel trager dan je van plan was. Hoe dan ook kun je het beste altijd een kleine hoofdlamp of zaklamp meenemen (en misschien reservebatterijen). Er zijn een paar geniale goedkope, kleine, en lichtgewicht LED-hoofdlampen te krijgen. Neem er eens een keer een mee!

5. Eerstehulp-uitrusting

Niemand verwacht een verwonding op te lopen, of erdoor uitgeschakeld te worden. Maar het overkomt zelfs de besten onder ons! Plotseling geven die heerlijk comfortabele wandelschoenen je pijnlijk stekende blaren, of zorgt een snelle valpartij voor een diepe snee of verstuikte enkel. Daarom is het zo belangrijk om een eerstehulpkit mee te nemen. We hebben het hier niet over een paramedische voorraad zo groot als je rugtas!

In een waterdichte LokTop-tas van 12cm x 12cm x 3,5cm, en minder dan 100g, kan ik het volgende kwijt: Compeed blarenplijsters, een pak verschillende pleister, elastisch ondersteunend plakverband, alcoholvrije schoonmaakdoekjes, steriele niet-plakkende dressing, veiligheidsspelden, een noodverpakking zonnebrand, steriele ongewoven verbandjes (gaasverband), zinkoxidetape, insectenverdrijver, paracetamol, en ibuprofen. Lifesystems heeft een goed aanbod van voorbereide, waterdichte eerstehulpkits, zoals de Light & Dry Nano First Aid Kit.

6. Vuur

Het lijkt misschien wat extreem voor een dag wandelen, maar waarom zou je geen butaan-aansteker, vuurstarter, of lucifers in een waterdichte verpakking meenemen voor als dingen plotseling serieus worden!

7. Reparatieset en gereedschap

Je hoeft dus niet je hele gereedschapskist mee te sjouwen. Zo dicht in de buurt van de Zwitserse grens zou het onbeleefd zijn om geen betrouwbaar zakmes (of multi-tool) mee te nemen. Degenen onder jullie die ervaring hebben met een gebroken schoenveter, kapotte stok, doe-het-zelf eerste hulp, of een gescheurde tas of jas op een scherpe rand in de buurt van de bergtop, weten waar ik het over heb. Ken de enorme voordelen van een Zwitsers zakmes, duct tape, en misschien een tie-wrap.

8. Voedsel

Ook al ben je alleen van plan om een korte wandeling te nemen naar een populaire hut voor een korte lunch, neem altijd extra noodvoedsel mee. Gedroogd voedsel is lekker licht, en blijft zelfs in de blakerende zon goed. Daarnaast zorgt het voor moraal tijdens die snelle pauze. Ben je van plan om langere wandelingen in de wildernis te maken? Zorg dan voor voedsel of elektrolyten met een beetje zout om het zout te vervangen dat je uitzweet. Ik neem altijd op zijn minst een handvol pretzels mee, maar er zijn allerlei andere bronnen van zout!

9. Hydratatie

Waterflesjes

Zorg dat je altijd weet of je tijdens het wandelen een hut of waterbron tegen komt waar je kunt bijvullen. Anders zul je al het vereiste water (en een noodvoorraad) mee moeten nemen. Het is altijd een goed idee om de wandeling goed gehydrateerd te beginnen – drink dus de avond van tevoren (water, geen bier), en ’s ochtends voor je vertrekt! Ik neem meestal twee liter mee voor een gemiddelde wandeling, en vul bij waar mogelijk als ik verder ga. Je zou eigenlijk op zijn minst een halve liter per uur moeten drinken, al is dit afhankelijk van het weer en de gewenning van je lichaam! In de bergen zijn veel verse beekjes of smeltwaters uit gletsjer, maar neem altijd een filtersysteem mee als je dat van plan bent! Vergeet ook niet om te rehydrateren na je wandeling (ook hier weer liever water dan alleen bier).

10. Noodonderdak

Zelfs op mijn wandelingen of hardloopsessies overdag neem ik altijd een deken mee. Dat is niet alleen handig voor een overlevingssituatie, voor eerste hulp en om warm te blijven, maar ook als een (nogal simpel) noodonderdak. Voor langere wandelingen, met minder dekking, is het een goed idee om een Bivvy-tas (bivaktas) of zwarte vuilnistassen mee te nemen, die kunnen worden gebruikt als noodonderdak of om op te zitten tijdens het lunchen in een modderige of stoffige omgeving!

Naast de 10 benodigdheden neem ik altijd een noodfluitje, wandelstokken, handenwasmiddel, en een mobiele telefoon met de relevante noodnummers mee (zie hieronder). En tot slot een camera als je (net zoals ik) niet vindt dat je mobiele tegenhanger de bergen eer aan kan doen!

Noodnummers

Secours en Montagne / Bergredding
+33 (0)4 50 53 16 89

Ambulances / Medische noodhulp
+33 (0)4 50 53 46 20

Ik verwacht niet dat je tegen problemen aan zult lopen in en rond de bergen in de buurt van Mont Blanc, maar denk aan het oude cliché… VEILIGHEID EERST!

Veel wandelplezier!